Общество

"1984" на живо: Беларус забрани Оруел

А това е била четвъртата най-добре продаваща се книга в страната.

"1984" на живо: Беларус забрани Оруел

Лукашенко като Биг Брадър. Кредит: NEXTA

В Беларус забраниха романа "1984" на Джордж Оруел. Антиутопията разказва за супер държава и лишени от граждански права граждани, живеещи в жесток тоталитарен режим, преливащ от пропаганда, страх и жестоки наказания. Обществото е манипулирано до крайност, а основните лозунги са: "Войната е мир", "Свободата е робство", "Невежеството е сила".

В романа на Оруел се появява Големият брат или Биг Брадър, към когото има култ към личността - еманация на диктаторите, за какъвто се смята и самия Александър Лукашенко. Срещу него имаше яростни демонстрации, когато спечели президентските избори през август 2020 г. с 80% от гласовете. Смята се, че вотът е бил манипулиран, за да може Лукашенко да затвърди диктата си, продължаващ вече 27 години и много държави не приемат управлението му за легитимно. Той е и най-близкият до Владимир Путин държавен глава и верен съюзник на Кремъл. 

Неслучайно по времето на СССР "1984" е обявена за антисъветска и е включена е в списъка на забранената литература до 1988 г. 

В момента в Беларус са забранени всички версии на "1984", излизали от печат. Новината съобщи беларуската медия "Наша Нива", цитирана от международните информационни канали. А това е четвъртата най-добре продаваща се книга в страната. 

Шедьовърът "1984" е преведен на беларуски едва през 1992 г. от Сергей Шупа. През 2020 г. романът е преиздаден от издателска къща "Янушкевич". На 16 май тази година издателят Андрей Янушкевич е бил арестуван.

Може би целта е жителите на Беларус никога да не се замислят над думи като тези, които откриваме в романа на Оруел: "Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото" или "Те няма да въстанат, докато не се осъзнаят, а не могат да се осъзнаят, преди да въстанат."

Връзката между описаната в книгата антиутопична държава и Беларус отдавна се разглежда, както можем да се уверим и от следното видео:

Междувременно стана ясно също, че Беларус ще наказва със смърт "опити за извършване на терористични актове и саботажи". Това става по силата на одобрените от президента Лукашенко промени в Наказателния кодекс, които ще влязат в сила след 10 дни.

"Като изключителна мярка за наказание е разрешено използването на смъртно наказание - чрез разстрел (до отмяна на смъртното наказание) за престъпленията, предвидени в част 2 на чл. 124, част 3 на чл. 126, част 3 на чл. 289 и част 2 на чл.359 от този кодекс, или за свързаните с умишлено лишаване от човешки живот при отегчаващи обстоятелства, някои други особено тежки престъпления", се казва в документа, цитиран от руската агенция "Интерфакс".

През април по повод гледането на предложението председателят на долната камара на парламента Владимир Андрейченко заяви, че след началото на войната са зачестили опитите за саботажи, които "провокират вътрешна нестабилност и конфликти". Част от тези опити идват от дългогодишни противници на режима на Лукашенко, а други от несъгласни с прокремълската политика хора, които искат да демонстрират подкрепата си за Украйна

В този смисъл завършваме с два изключително подходящи цитата от забранената в Беларус книга на Оруел:

"В известен смисъл мирогледът на партията се възприемаше най-безусловно от хора, които не бяха способни да вникнат в него. Тях можеха да накарат да приемат и най-грубите изопачавания на действителността, защото те не можеха да схванат напълно чудовищността на онова, което се изискваше от тях, и не се интересуваха достатъчно от обществения живот, за да забележат какво става. Тъй като не разбираха, те запазваха разсъдъка си. Просто поглъщаха всичко и погълнатото не им причиняваше никаква вреда, защото не оставяше следа, точно както житното зърно се изхвърля несмляно от тялото на птица."

"Обикновеният гражданин на Океания никога не вижда гражданин на Евразия или на Изтазия, забранено му е да знае и чужди езици. Ако му се разрешат контакти с чужденци, той би открил, че те са подобни нему същества и че по-голямата част от онова, което са му говорили за тях, е лъжа. Затвореният свят, в който той живее, би бил разрушен и страхът, омразата и самодоволството, подхранващи духа му, може да се изпарят."

 

Жените в битката за Беларус: София Сапега и Светлана Тихановска