Начин на живот

1001 сватби: Да вземем булката с финес

Признавам, като сватбен фотограф за мен това е един забавен момент, макар и често той да се случва в малки и задушни коридорчета, където костюмите биват намачкани вследствие на старанието на бутащите вратата и на онези, които пазят булката...

Да, всички знаем, че традициите не са това, което бяха, и че можем да си позволим еволюция дори в една наглед забавна сватбена традиция като взимането на булката. С други думи, става въпрос за онзи много заговорнически и шумен ритуал, при който неколцина мъжаги (обикновено близки роднини на булката) залостват вратата на апартамента, в който текат приготовленията на булката, и искат откуп (разбира се, символичен) под формата на пари.

Признавам, като сватбен фотограф за мен това е един забавен момент, макар и често той да се случва в малки и задушни коридорчета, където костюмите биват намачкани вследствие на старанието на бутащите вратата и на онези, които пазят булката. Наблюденията са ми, че често този момент от сватбения ден оставя истории, за които се говори дълго след това – как чичото от Петрич славно изкъртил вратата или как се скъсал нечий панталон и спешно се наложило тъщата да се упражнява в шев и кройка.

Но ето и няколко съвременни алтернативи на този ритуал, над които можем да помислим и да се спрем като вариант в сватбения ден: [[more]] - Първа среща в някой парк или градинка в близост до мястото на церемонията. Разбира се, при този вариант младоженецът очаква своята любима с букет цветя, обърнат с гръб и тръпнещ от вълнение - всъщност точно както сте го гледали по филмите. Като фотограф, смятам, че този вариант на "първа среща" в сватбения ден е изключително приятен и от фотографска гледна точка. Срещате се в изчистена среда сред зеленината на природата и така, освен вашата емоция, в този важен кадър няма да попаднат други разсейващи вниманието елементи.

- Присъствала съм на сватби, в които младоженците се виждат за пръв път в

преддверието на църквата – също доста вълнуващо и красиво.

- В случай, че графикът на сватбения ден го позволява, можете да организирате тази среща на любимо за вас място – кафене, улица, парк.

Това са само няколко идеи по темата – сигурна съм, че можете да измислите още варианти, съобразени с мястото и времето на провеждане на вашето сватбено тържество.

...

Линда е фотограф. От онези, които правят живота да изглежда по-хубав. Гледайки фотографиите, които прави, почваме да вярваме, че красотата наистина е в очите на този, който гледа, в случая - снима. Линда обича детайла, търси финото ненатрапчиво присъствие и преследва мига, който никога няма да се повтори. Направила е хиляди прекрасни снимки на сватби и знае много за тях - за ритуала, за вълшебството, за спомена.

Снимките й са на www.photolin.com

Автор: Линда Александрийска