Момичешки тайни

70:30 е формулата за щастлива връзка

Колко време е добре да прекарваме поотделно с партньора е въпрос на точната доза

70:30 е формулата за щастлива връзка

Щастливите двойки имат нужда от време заедно, но и за дейности по отделно

Познавате ли двойки, които са неразделни? От тези, които имат общ профил във Фейсбук, говорят за себе си с местоимението "ние" и не могат да направят нищо сами? Питате ли се - това всъщност здравословно ли е?

Но има и двойки, които попадат в другия край на спектъра - двойки, които почти не правят нищо заедно, но са заедно. Да, твърде индивидуалистичния подход може да е предупредителен знак за връзката, но питаме се, има ли как да разберем дали прекарваме твърде много време поотделно?

Както повечето неща в живота, изглежда, че точното количество време в усамотение е въпрос на точната доза. От една страна твърде „необвързаните“ в двойката правят много малко неща заедно или почти нищо. Но не са малко от тях, които развиват отношенията си и с времето създават семейство. Но някои бракове в последствие завършват като любезни съквартиранти без никаква спойка.

Има и двойки, които се страхуват да правят каквото и да е поотделно – къде от ревност и неувереност, къде от истинска зависимост към другия. Здравата връзка има една специфичност, по която да я познаем: баланс и доверие в индивидуалността.

Продължава на другата страница...


Естествено, този перфектен баланс е труден за постигане. Повечето психолози и терапевти на двойки споделят: 

Партньорите искат да имат голяма любов и разбиране като всъщност отделят твърде малко време един за друг.

„Повечето двойки днес не прекарват достатъчно време заедно, повече са заети с други занимания или са заедно, но в компанията на други хора. Това е опасно и винаги е знак, че нещо не е напълно наред“, пише Vanity Fair в своя публикация по темата. Резултатът е връзка, която с времето губи заряд.

„Времето, прекарано с други дейности и хора извън връзката, връща вкуса към живота с нови преживявания и идеи какво да правим като сме с партньора. Това ние психолозите наричаме жизненост и кислород за отношенията“, обяснява Рихард Доленц – терапевт на двойки в Австрия.

Когато всеки партньор е свободен да прави нещо без другия, което наистина го радва, това го кара да се чувства цялостен и връща презаредена енергия у дома за доброто на двойката.

Друг психолог – Анна Коан от Великобритания съветва всяка двойка да се придържа към правилото 70/30: за най-щастливата и хармонична връзка. Формулата означава 70% време заедно и 30% в дейности всеки поотделно. Това дава на всеки достатъчно свобода за собствените интереси, но и въздух за другия.