Лица

#2020: Мартин Михайлов и годината на антирекордите

Съдружникът и управител на "Строежа" и "Терминал 1" смята, че няма време за отлагане

#2020: Мартин Михайлов и годината на антирекордите

Снимка: Creative Visual Solutions

Мартин Михайлов за мен е "лицето и мускулите на нощния живот". "Мускули" не заради здравата му физика, а защото от години полага неимоверни усилия, за да има достойна музикална сцена в България. Основно той е съдружник и управител на "Строежа" и "Терминал 1", но се занимава с организация на концерти и турнета, също е и мениджър на групи.

От началото на пандемията гласът му се чува по въпросите със затворените барове и ресторанти, тъй като е в управителния съвет на Българската асоциация на заведенията, а и защото определено не е съгласен с отсъствието на яснота за решенията, които тежко засягат клубната сцена у нас. Въпреки това няма да усетите полъх на негативизъм, напротив. Но можем ли изобщо да очакваме нещо отрицателно от човек, чието любимо време е между 1 и 5 през нощта?

Как ще запомните 2020 година?

Мартин Михайлов: С преобръщането на представите ни за собственото ни бъдеще и крехкостта на това, което сме постигнали, и това, което ни крепи. С изолацията, която за мен е напълно нова практика. Но за съжаление, ще я запомня най-вече със съвсем ненавременната загуба на Димо от P.I.F. (бел.ред.: последният му концерт на 27 ноември, в "Строежа"можете да гледате тук). Съжалявам, че не цитирам нищо позитивно.

Какъв е най-важният урок за Вас през тази година?

Мартин Михайлов: Че няма време за несъществени действия и разфокусиране в дребнотемия. Че няма време за отлагане.

Кой е символът/думата на 2020?

Мартин Михайлов: Думата на 2020 г. е "антирекорд".

Какво очаквате от 2021?

Мартин Михайлов: Да се уталожи страхът от вируса, хората да стабилизират здравето си и да бъде намален рискът от зараза, посредством ваксините и натрупания опит в лечението на тежките случаи. За съжаление, очаквам и тепърва да се сблъскваме с проблеми, породени от изолацията, отчуждението и проявите на назидателност. Очаквам обществото да продължава да бъде разделено по темата Covid-19 и съответното "правилно" поведение поне още две години, като се надявам около есента на 2021-ва година да задържим успокоението, което ще ни донесе намаляването на тежките случаи и поотпускането около летния сезон. Очаквам втора поредна икономически тежка година, по-тежка от изминаващата.

Какво е вашето пожелание за Новата година?

Мартин Михайлов: Нека се изслушваме повече и да обръщаме повече внимание на това колко всъщност знаем, че знаем и съответно колко знаем, че не знаем. Да се стремим към обективност, стъпваща на широк поглед върху заобикалящата ни среда и по-всеобхватен анализ на видяното. Да не бъдем егоисти. Да не бързаме да съдим. И да си помагаме, доколкото можем. Желая повече поводи за усмивки и добро настроение.

 

#2020: Ерсин от JEREMY? за годината, в която научихме смисъла на думата "заедно"