Лица

#2020: Десислава Янкова и годината, в която се събудихме за важните неща

"Обстоятелствата не са оправдание и пречка, а причина да спрем и да поемем по различен път"

#2020: Десислава Янкова и годината, в която се събудихме за важните неща

Снимка: Facebook/Angel Baby

Годината, с която се разделихме, беше необичайна, трудна, тъжна, пълна с изненади и неочаквани обрати. Но и с хора, истории и каузи, които ни вдъхновяваха и ни изпълваха с радост и надежда. И с желанието да дадем най-доброто от себе си. Истории като тази за една българска фирма за детски дрехи и чувалчета, която броени дни след обявяването на извънредното положение в България на 13 март спря производството си, за да ушие 2920 маски. Не ги продаваха, а ги дариха на медицински лица и полицаи, и то в тези първи седмици, в които никой не знаеше какво се случва и какво ще се случи. Днес ще ви срещнем с момичето, което стои зад тази (и не само) вдъхновяваща история.

Десислава Янкова е един от създателите на Angel Baby и "ЧУВАЛЧЕ С КАУЗА", бранд за бебешки чувалчета с най-престижните световни награди. Философията на техния бизнес е да правят добро – те даряват чувалчета за новородени, в които вече спят бебета в над 45 родилни отделения, в 35 града в България, както и децата от всички всички Домове за медико-социални грижи в страната. Всяка майка на недоносено бебе  може да поръча от тях безплатен комплект за изписване. И хиляди недоносени бебета са поели по пътя към дома в тези специално изработени по мярка и с много обич дрешки.  

Как ще запомните 2020 година?

Десислава Янкова: Ще я запомня с хубавите неща, които се случиха, с първите ноти, които изсвири синът ми на пианото, със солидарността на хората около нас. С това, че като че ли се събудихме за важните неща.

Какъв е най-важният урок за Вас през тази година?

Десислава Янкова: Според мен е много важно това, че светът осъзна колко важно е местното производство и как малкият бизнес всъщност има най-голямо значение.

Кой е символът/думата на 2020?

Десислава Янкова: Семейство. И в най-тесния и в най-широкия смисъл. Обърнахме се към семейството с особена грижа и вниманиекогато се притеснявахме за родителите си и когато учехме дистанционно с децата си. Обществото разбра, че всички сме семейство и започна да се държи като такова. С повече солидарност и съпричастност. 

Какво очаквате от 2021?

Десислава Янкова: Очаквам умереност и разум… очаквам хората да се мобилизираме и да повярваме, че обстоятелствата не са оправдание и пречка, а причина да спрем, да се обединим и да поемем по различен път.

Какво е вашето пожелание за новата година?

Десислава Янкова: Да сме здрави – и телата, и душите, и разумът ни…

 

#2020: Фелия Барух и годината на прегръдката