Лица

#2020: Асен Вапцаров за годината, в която се обърнахме навътре към себе си

Какви са уроците от годината за младия композитор?

#2020: Асен Вапцаров за годината, в която се обърнахме навътре към себе си

Снимка: Личен архив

За 26-годишния Асен животът наистина тече по ноти – най-големият от тримата сина на Къци Вапцаров живее в Бостън и твори филмова музика за холивудски продукции. След като завършва Американския колеж в София, той продължава образованието си в престижното висше училище по сценични изкуства "Бъркли" (Berklee College of Music). Има възможността да работи с най-известния филмов композитор – Ханс Цимер, след като е избран да стажува в студиото му сред 100 кандидати.

Миналата година Асен написа музиката за трейлъра на научнофантастичния трилър Encounter с участието на Люк Хемсуърт, а в началото на тази имахме възможността да чуем творчеството му в най-гледаното шоу в световен мащаб – "Супербоул". В полувремето феновете слушаха Шакира, Дженифър Лопес и Деми Ловато, но и… Асен! Той работи по създаването на музиката за една от рекламите, в която участва актрисата Тараджи Хенсън, позната ни от „Скрити числа“, „Карате Кид“ и музикалния сериал „Империя“. Ето какви бяха последните 12 месеца за младия композитор.

Как ще запомниш 2020 година?

Асен: Ще запомня 2020 като интроспективна година, изпълнена с множество лични и колективни предизвикателства.

Какъв е най-важният урок за теб през тази година?

Асен: Най-важният урок за мен е да търсим и създаваме сплотеност и сила, като упражняваме съчувствие и действаме със смелост, както в отношенията си един към друг, така и към себе си и своите цели и мечти.

Кой е символът/думата на 2020?

Асен: Прераждане.

Какво очакваш от 2021?

Асен: Очаквам много от проблемите, с които света се сблъска през 2020 да продължат. Също така очаквам и в личен план целите към които се стремя да се осъществят. Ще разкрия няколко много вълнуващи филмови продукции, за които пиша музика в момента, и се надявам светът скоро да е по-отворен, за да можем да ги споделим и заедно да им се порадваме.

Какво е твоето пожелание за Новата година?

Асен:  Пожелавам здраве и спокойствие на всички по време на празниците и занапред. Продължавайте смело напред!

 

#2020: Прея, за която годината бе пожар