Изкуство

2019: Годината на Рембранд и как да я отбележим

Можем да мечтаем и сега, а защо не - и да планираме.

2019: Годината на Рембранд и как да я отбележим

2019-а е обявена за годината на Рембранд - навършват се 350 години от смъртта му.  Много галерии ще отбележат  годишнината с уникални изложби. Можем още отсега да мечтаем, а защо не и да планираме да посетим поне една от тях. На първо място - Рейксмузеум ще покаже на едно място творбите му, което се случва за първи първи път след смъртта му и вероятно няма да се повтори никога вече. Много други музеи по света също ще посветят изложби на Рембранд, със сигурност всяка от тях ще е изключителна. Ето и най-големите:

Изложбите за Рембранд в Амстердам

Целият Рембранд“ – с това красноречиво име се открива изложбата в Рейксмузеум в Амстердам. От 15 февруари до 10 юни всички творби на Рембранд, с които разполага музеят, ще бъдат представени на едно място.  Колекцията  е най-голямата в света, включва 22 картини, 60 рисунки и над 300 гравюри. В центъра на изложбата ще бъде „Нощна стража“, която веднага след това ще бъде свалена за продължителна реставрация. Напълно в духа на новите технологии, реставрацията ще се случва в студио със стъклени стени и ще се излъчва директно онлайн.

На изложбата ще могат да се видят портретите на Мартин Солманс и съпругата му.  Рейксмузеум ги купи (съвместно с Лувъра) от частен колекционер през 2015 г. , за огромната сума от 160 милиона евро. Ето го Мартин – само вижте обувките му!

Следващата изложба в музея ще се казва „Да живее Рембранд“ и ще се състои само от творби, които са вдъхновени от художника – не само картини, а и всякакви форми на художествено творчество.

От 15 октомври 2019 до 19 януари 2020 - Рейксмузеум ще представи изложба, която звучи страхотно: „Рембранд – Веласкес“ и ще сравни творчеството на двамата художници, а освен тях ще видим и гениалните им съвременници Мурильо, Вермеер, Рибера.

има още ...


Рембранд в Хага

Кралската галерия ще представи между 31 януари и 15 септември всички 18 картини от колекцията си, които са на Рембранд или се приписват на художника. Заедно с тях ще бъдат показани и много картини, за които вече е доказано, че не са рисувани от Рембранд, те не се излагат никога и това е рядък шанс да бъдат видени.

Рембранд в Dulwich Picture Gallery в Лондон

Между 4 октомври 2019 и 2 февруари 2020, в Лондон могат да се видят 35 картини, обединени от темата „Светлината на Рембранд“. Изложбата ще включва произведения на Рембранд, които разкриват умението му чрез осветяване само на ключовите фигури на платното да подчертава значението им и да създаде драма. Той е първият в изкуството, който прави това.  Сред картините ще бъдат „Филемон и Бавкида“ от Националната галерия във Вашингтон, две картини от Берлин, които никога не са излагани в Англия, както и три картини с жени в центъра на композицията – специален избор на директорката на галерията.

Рембранд в Абу Даби

Филиалът на Лувъра в Абу Даби ще отбележи годината на Рембранд с изложба, наречена „Рембранд, Вермеер и Златния век на Холандия“. Изложбата ще продължи от 14 февруари до 18 май,  организирана е заедно с Лайденската колекция – най-голямата частна колекция с картини на холандски художници от 18-ти век.