Общество

Седем неща, за които не се говори на масата (а и въобще)

Докато слушах подкаста, си дадох сметка, че много хора, които познавам, говорят само по тях...

Седем неща, за които не се говори на масата (а и въобще)

Наскоро слушах много интересен подкаст, където дискутираха седем теми, за които предишните поколения са възпитани да не говорят. Идеята на подкаста беше чрез по-интригуващи примери да се направят седем опита да се промени мнението на възрастна жена от „старата школа” относно този неин списък досадни и никого неинтересуващи теми, както и да се замислят слушателите върху старите, отживели на пръв поглед норми. [[more]] Докато слушах, няколко пъти си казвах, че много хора, които познавам, говорят всъщност само по тях и че това са точно хората, от които съм безкрайно уморена. За себе си също мога да кажа, че някои от тези теми са ми лични и познати, и в крайна сметка стигнах до извода, че трябва да се контролирам и да ги избягвам. Другото, за което мислех, е че тези позабравени стандарти трябва се добавят към края на великата мисъл на Елинор Рузвелт, че великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, а малките умове обсъждат хората. 

Не знам дали този списък е с френски корени (в подкаста се спомена, че е), но е любопитен и най-вече припомнящ стандарти, които ми се иска повече хора да възприемат. Защото тези теми са наистина досадни като еднотипни инстаграмски селфита и в крайна сметка никого не интересуват и се забравят веднага, но най-вече губят от една енергия за общуване, която може да се изразходва по-смислено

Разбира се, човек никога не може напълно да избегне тези теми, но за тях си имаме семейство и много тесен кръг близки, така че понякога, когато се налага, има с кого да ги обсъждаме от сърце.

И така, ето кои са те:

Месечният цикъл
Месечният цикъл е тема, която никого не интересува. И понеже става въпрос за отпадъчен продукт, масата пък е най-неподходящото място за обсъждане. Болки, крампи, дължина, честота на появяване и прочие неща хората тутакси забравят. „Дойде ми” е информация, без която всички могат.

Как си спал
Това дали си спал, кога си се събудил, колко рано си станал, топло ли ти е било, студено ли ти е било, жужал ли е комар около възглавницата и т.н., също е досадна тема, която губи излишно време и никого не интересува.

Как си със здравето
Разбира се, има изключителни случаи, в които човек да сподели с близките си нещо относно здравето си. Но ангажирането на хората с това какво те наболява, колко ти тече носът, колко ти е кръвното, какво ти е казал лекарят за обрива, какво пише в еди-коя си листовка на лекарство, е безкрайно досадно. 

Какво си сънувал
Това изобщо не интересува никого, освен ако не си в група за анализ на сънища, където всички си споделяте всевъзможни абстракции, от което всъщност нищо не произтича.

За пари
Повечето хора днес говорят много за пари (аз включително), но всъщност това в миналото е възприемано като вулгарна тема, обсъждана само от бедните духом хора. Може би е добре и ние да се разтоварим от нея.

За диети и хранителен режим
Никой не се интересува от това на каква диета е човек, как му понасят краставиците на стомаха, има ли непоносимост към глутен и прочие. Диетите също са тема, която е изключително досадна, защото хората, които са на диета, имат склонност да поучават, учат и дават непоискани съвети. Всеки да си гледа в чинията.

Как си стигнал до мястото
Разказът за това как си пристигнал до мястото на срещата, също не интересува никого, а да принуждаваш хората да слушат за трафика, за трамвая, за таксиметровия шофьор и всякакви улични несгоди, е меко казано натоварващо.