Несесер

Най-популярните парфюми в света

Сред морето от парфюми има и такива, които вече са издържали изпитанието на времето и са станали истински класики.

Най-популярните парфюми в света

Статистиката твърди, че всяка година се произвеждат милиард парфюми от 9500 парфюмерийни компании в 36 страни по света. Има аромати за всяка от нас и непрекъснато се появяват нови, които ни изкушават. Но сред морето от парфюми има и такива, които вече са издържали изпитанието на времето и са станали истински класики. Аромати, които са създадени преди десетилетия, но още са любими на милиони жени по света от всички поколения. Със сигурност и всяка от нас има поне един любим от много години парфюм, който си купува от време на време – просто защото той е моят. Ето петте най-популярни парфюма в света.

LAir du Temps на Нина Ричи

Този парфюм е създаден през 1948 г. от сина на Нина Ричи. Това е първият аромат, който той създал за модната къща на майка си. Парфюмът е комбинация от цветни аромати – карамфил, хортензия, роза, жасмин, ирис. Днес този парфюм продължава да е все така популярен и напълно в духа на времето към него се предлага пълен набор допълнителни продукти за тяло – душ гел, лосион, дезодорант, сапун.

 

Opium от Yves Saint Laurent

Историята на този парфюм е съпроводена от скандали. Създаден е през 1977 г. от парфюмеристите на YSL Жан Луи Сизек и Жан Амик, а опаковката е дело на Пиер Динанд, който се вдъхновил от японските лачени кутийки за ароматни треви и лекарства.

Рекламният слоган на парфюма „За тези, които са зависими от YSL“, който се появил преди самия парфюм, бил скандален с намека си за зависимост от наркотици, на които самият дизайнер не бил чужд. Скоро след пускането на пазара на „Опиум“ китайската общност в САЩ протестирала официално, че името е обида към историята на Китай с многобройните жертви на опиумните войни. През 2000 г. във Великобритания рекламата на парфюма с голата Софи Дал също предизвикала протести.

Всичко това само допринесло за славата на този аромат. Никога преди това не бил правен парфюм с толкова високо съдържание на алкохол. Освен това се твърди, че ароматът му е невероятно траен и се усеща по кожата силно дори и на другия ден.


 Shalimar от Жан Герлен

Създаден през далечната 1925 г., този парфюм бил измислен от Герлен да възпее любовта на Шах Джахан към принцеса Мумтаз Махал, в чест на която той издигнал Тадж Махал. Флаконът, създаден от братовчеда на Жан Герлен, Раймон, е вдъхновен от фонтаните в градината на Тадж Махал. През 1925 г. флаконът е награден с първо място на изложението за декоративни изкуства в Париж. В този парфюм за първи път е използван ванилин-етил, който придава по-силен аромат на ванилията.

 

Joy на Жан Пату

Този аромат е създаден от Жан Пату заедно с парфюмериста Хенри Алмерас. Идеята им била да внесат малко радост (англ. joy) в живота на хората след краха на Уолстрийт. Освен това, разпращайки парфюма на 250 от най-богатите си клиенти в САЩ, Пату успял и сам да устои на кризата и да създаде култ около аромата.

"Joy" наистина е необикновен парфюм – той е изключително скъп аромат (около 800 долара за 30 ml), защото се произвежда от 10600 цвята жасмин и 336 цвята рози. И до днес това е визитната картичка на модна къща "Пату" и никой аромат от създадените от Жан Пату по-късно няма тази слава.

 

Chanel № 5 на Коко Шанел

За този парфюм може да се каже без преувеличение, че е истинска модна икона. Историята му е легенда и е широко известна. През 1921 г. Коко поръчала на парфюмериста Ърнест Бо, който преди това работел за руския царски двор, да създаде за нея истински женски аромат, по-траен от известните дотогава парфюми. Така се родил първият в света парфюм, който нямал само една водеща цветна нотка, а над 80 различни съставки, включително и алдехиди, а това било революция в парфюмерията.

Бо направил за Шанел десет аромата и й ги представил с различни номера. Тя избрала този под номер 5. Коко Шанел вярвала, че петицата е щастливо число. Изглежда, че е била права.

А моят любим аромат е J’Adore – първият парфюм на Галиано в модна къща Dior. Синът ми и до днес казва за него: „Мирише на мама“. Мисля, че за един аромат няма по-голям комплимент.

Save