Изкуство

"Американска схема", 2013

Крисчън Бейл е Ървинг Розенфелд, отпуснат мошеник на средна възраст с прическа тип "на заем", досадна жена и амбиции за лесни пари. Двамата с любовницата му - Ейми Адамс - попадат в ръцете на амбициозен федерален агент /Брадли Купър/ и са принудени да участват в схема за разобличаване на корумпирани политици. Намесват се обаче един популярен кмет /Джереми Ренър/ и мафията /в лицето на Робърт Де Ниро/. Работата обаче прецаква не друг, а досадната съпруга, изиграна наистина невероятно от Дженифър Лорънс, позната ни иначе от "Игри на града".

"Американска схема", 2013

Един от най-силните филми за миналата година, който очаквано започна да трупа награди още в самото начало на тази. Ще спомена трите Златни глобуса - за Най-добър филм /в раздел "Комедия или мюзикъл"/ и двете награди за двете основни женски роли - на Ейми Адамс за главна и на Дженифър Лорънс за поддържаща. Както и един от основните му съперници - "Вълкът от Уолстрийт" на Скорсезе, "Американска схема" е забавен, остроумен, налудничав и ироничен. И в него става въпрос за мръсни пари.[[more]]Крисчън Бейл е Ървинг Розенфелд, отпуснат мошеник на средна възраст с прическа тип "на заем", досадна жена и амбиции за лесни пари. Двамата с любовницата му /Ейми Адамс/ попадат в ръцете на амбициозен федерален агент /Брадли Купър/ и са принудени да участват в схема за разобличаване на корумпирани политици. Намесват се обаче един популярен кмет /Джереми Ренър/ и мафията /в лицето на Робърт Де Ниро/. Работата обаче прецаква не друг, а досадната съпруга, изиграна наистина невероятно от Дженифър Лорънс, позната ни иначе от "Игри на града".

Трудно е обаче да се отличи само актьорският състав. Не само заради силната игра, но и заради добрия сценарий, режисура и монтаж и не на последно място - костюми и дизайн, "Американска схема" е номиринан за 10 Оскара. Скоро ще разберем колко от тях ще вземе...